בסיס נתונים ומדד 'בגרות הייטק'
עריכתו והשקתו של בסיס נתונים ומדד 'בגרות הייטק'
עריכתו והשקתו של בסיס נתונים ומדד 'בגרות הייטק'
בעקבות מחקר שנערך במכון אהרן והמלצות ועדת פרלמוטר, הממשלה אישרה לאחרונה מדיניות חדשה שמטרתה להעלות את שיעור התלמידים הזכאים לתעודת 'בגרות הייטק' מ-9% ל-15% בתוך חמש שנים. בגרות הייטק היא שילוב של חמש יחידות במתמטיקה, באנגלית, ובפיזיקה ו/או במדעי המחשב. שילוב מקצועות זה נמצא כגורם המגביר באופן משמעותי את הסיכויים להיקלט במשרת מחקר ופיתוח בהייטק. החלטת הממשלה מגדירה יעדים ספציפיים ביחס לאוכלוסיות המצויות בתת-ייצוג, וכן תכניות ייעודיות, ותקציבים. כמו כן, הממשלה מורה למשרד החינוך לכלול מדד של בגרות הייטק בבסיס הנתונים הפתוח והרשמי של המשרד ('שקיפות בחינוך'), כדי שניתן יהיה לעקוב אחר ההתקדמות באופן שוטף.
מערכת 'שקיפות בחינוך', הושקה בשנת 2014, ומאז היא מתעדכנת ומתפרסמת מדי שנה. היא מכילה נתונים שונים, כולל מספר התלמידים, זכאותם לתעודת בגרות, מסגרות ההתפתחות המקצועית של המורים, תקציבי בתי הספר, ועוד סעיפים רבים. הנתונים מוצגים ברמות שונות, החל מרמת בית הספר, העיר, המחוז, ועד למדינה כמכלול. כשמערכת 'שקיפות בחינוך' הייתה בראשיתה, הסתמכנו על המידע הכלול בה לצורך הכנת "מפת המצוינות" – בסיס הנתונים שפיתחנו עבור חמש יחידות מתמטיקה. החל מ-2018, אנו משתפים פעולה עם רשת "ערי מצוינות" שהקמנו באוניברסיטת תל אביב, כדי להכין את המפה האמורה ולפקח על עיצובה ופרסומה.
כעת פנינו לאוניברסיטת תל אביב כדי שתעדכן את נתוני בגרות ההייטק במפה (על ידי הוספת המידע המצרפי אודות פיזיקה, מדעי המחשב, ואנגלית, לנתוני מתמטיקה). אוניברסיטת תל-אביב ביקשה לחבור אל משרד החינוך בנושא זה, אך נראה שתחלוף לפחות שנה עד שהמשרד יהיה מוכן עם הנתונים. צוות האוניברסיטה מציע להתחיל בעדכון המפה, שכן הבחירות המקומיות יתקיימו בסוף אוקטובר 2023, והמידע חיוני למועמדים השוקדים על תכניותיהם בתחום החינוך.
התכנית היא להכין בסיס נתונים מעודכן הכולל את המספר, השיעור, וההתפלגות המגדרית של תלמידים שסיימו תיכון עם תעודת בגרות הייטק בכל עיר בישראל, בין השנים 2012 ו-2022. השקת בסיס הנתונים תתקיים בכנס ייעודי בנוכחות 120 משתתפים, שיתקיים סמוך לבחירות המקומיות, כדי לנצל את העיתוי ולעורר התעניינות ציבורית בעזרת אמצעי התקשורת.