הכשרת מלווים פדגוגיים שיטימיעו הוראה מובססת דיאגנוסטיקה
הכשרה של 15 מורים מובילים לפיזיקה שישמשו מלווים פדגוגיים ל-300 מורים, כדי להטמיע הוראה מבוססת-דיאגנוסטיקה על ידי שימוש בפלטפורמה טכנולוגית
הכשרה של 15 מורים מובילים לפיזיקה שישמשו מלווים פדגוגיים ל-300 מורים, כדי להטמיע הוראה מבוססת-דיאגנוסטיקה על ידי שימוש בפלטפורמה טכנולוגית
בשנים האחרונות כיתות הפיזיקה גדלו ונהיו הטרוגניות יותר, וכתוצאה שיעור התלמידים הנכשלים במקצוע עלה והגיע ליותר מ- 20%. הקרן נערכה מבעוד מועד למגמה זו באמצעות תמיכה בפיתוח משימות דיאגנוסטיות המסייעות למורים לזהות קשיי למידה של כל תלמיד באופן אישי בזמן אמת, ומאפשרות לתת להם מענה מידי. שני מענקים שניתנו למכון ויצמן (בסך כולל של 3.7 מיליון ₪) התמקדו בפיתוח משימות דיאגנוסטיות ועזרי הוראה ייעודיים עבור המורים לפיזיקה. על-פי התכנון, הטמעת המשימות הייתה אמורה לכלול שיתוף פעולה עם קהילות מקצועיות ובהן 230 מורי פיזיקה, פרסום משימות דיאגנוסטיות באתר, והפצתן באמצעות מערכת לניהול למידה [LMS – Learning Management System].
בפועל, עד היום השתמשו במשימות בכיתותיהם למעלה מ-200 מורים, אך רובם ניסו את המשימות רק פעמים אחדות. אף כי בקרב רבים מהם התפתח עניין לשיטה הדיאגנוסטית, הרי שרבים אחרים טענו שהיא צורכת זמן רב, ודורשת שינוי יסודי בשיטת ההוראה שאליה הם רגילים.
כדי להתמודד עם אתגר זה ולסייע להטמעת השיטה, פיתח מכון ויצמן סביבה ייעודית המבוססת על מערכת Moodle לניהול הוראה ולמידה מותאמת אישית (PeTel), שבה שמורות כל המשימות הדיאגנוסטיות. התלמידים מבצעים אותן באמצעות מחשב אישי או טלפון חכם, והמערכת אוספת, מתעדת, ומנתחת את ביצועיהם, ומספקת למורה משוב והמלצות. המערכת גם מאפשרת למורים לחלוק זה עם זה חומרים ועבודות של תלמידים, ולהשתמש באלה כבסיס לדיונים בקהילות הלומדות שבהן הם משתתפים.
מכון ויצמן ערך ניסוי פיילוט של הפלטפורמה עם 20 המשתמשים הראשונים, והמשוב שלהם מראה שיש פוטנציאל להעמקת השימוש במערכת. לכן הם מתכננים כעת להרחיב את השימוש בה בקרב 300 מורים לפיזיקה. הם יעשו זאת באמצעות הכשרת 15 מורים מובילים שינחו סדנאות ייעודיות עבור 300 מורים, ובהן ילמדו את ההיבטים הטכניים והפדגוגיים הכרוכים בשימוש יעיל בפלטפורמה. מתוך 300 המורים, 150 יקבלו בהמשך הדרכה אישית כדי לסייע להם בשימוש השוטף במערכת.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 291