יישום הוראה קלינית דיאגנוסטית על ידי מורי פיזיקה
יישום מערכתי של הוראה קלינית דיאגנוסטית על ידי 230 מורים לפיזיקה.
יישום מערכתי של הוראה קלינית דיאגנוסטית על ידי 230 מורים לפיזיקה.
לפני שלוש שנים תמכה הקרן בתכנית דיאגנוסטית בפיזיקה במכון וויצמן, שמטרתה פיתוח מאגר של 150 משימות דיאגנוסטיות, שנועדו לסייע למורים לאבחן את הקשיים של תלמידים, את הטעויות הטיפוסיות, ואת הקונספציות הנפוצות. בנוסף לכך נועדה התכנית לפתח מאה מטלות למידה קצרות ואסטרטגיות הוראה, כדי לסייע למורה להתאים את ההוראה לתלמיד על פי אבחונו. המשימות והמטלות אמורות להיכלל באתר של המורים לפיזיקה, ולהיות מוצגות באמצעות קהילות המורים ובמסגרות אחרות של השתלמות מקצועית. במהלך השנתיים האחרונות פותחו המשימות ומטלות הלמידה כמתוכנן, ובוצע שילובן בשטח, בעיקר באמצעות קהילות הלמידה של המורים לפיזיקה. כמאתיים מורים נעזרו במשימות ובמטלות בכיתות הלימוד שלהם; הם ניסו להתאים את ההוראה שלהם לנתונים שנאספו ודנו בניסיונם עם עמיתיהם. ואולם, שילוב המשימות היה ספוראדי, שכן המורים ניסו ליישם שתיים עד שלוש משימות בשנה. המורים היו אמנם נלהבים לרעיון וראו את המשימות כמועילות בשיקוף חשיבת התלמידים, אך הם חוו קשיים הנוגעים לתזמון ולאופן של השימוש בהן. איסוף הנתונים וניתוחם דרש מאמץ ניכר מצדם, והם לא שוכנעו להשקיע אותו על בסיס קבוע וכמרכיב אינהרנטי בהוראה.
לפיכך מציע מכון וויצמן להתמודד עם האתגרים האמורים באמצעות פיתוח נוסף של מאגר נתונים, שיכלול מערכי הוראה ותכניות לימודים ארוכות ועמוקות יותר. עשרים רוטינות כאלה יעוצבו לגבי קונספציות שגויות הנפוצות בקרב תלמידים. כל רוטינה תכלול מספר משימות דיאגנוסטיות, כמו גם אסטרטגיות הוראה ומטלות לימוד כדי להתמודד עם הטעויות שאובחנו, ויידרש מחזור הוראה של 1.5 עד 3 שעות. ערכות הלימוד הללו יוטענו במערכת ניהול למידה (LMS) כדי לסייע למורים להתגבר על הקושי הטכני של איסוף ידני של נתוני לימוד ושל ניהול רישומים העוקב אחר התקדמות התלמידים.
על מנת להגביר את היישום, נציג אחד מכל 12 קהילות המורים הנוכחיות יוכשר כמדריך דיאגנוסטי. לאחר הכשרתם, כל אחד מהמורים הללו יחזור לקהילתו כדי להוביל תהליך אינטגרציה מוגבר. מהשנה השנייה ייבחרו ארבע קהילות (כ-80 מורים) להתמחות בהוראה מבוססת אבחון. המורים הללו ישלבו את הרוטינות הדיאגנוסטיות באופן שיטתי בהוראה שלהם, ויישמו תהליך הוראתי מלא בכיתות הלימוד, שלוש עד ארבע פעמים בשנה. חמישים מהמורים הללו גם יקבלו ליווי פדגוגי פרטני ממדריכים דיאגנוסטיים.
בסך הכול ישתתפו ביישום הפרויקט 230 מורים במהלך שלוש השנים של הפרויקט. בנוסף לכך תיחשף כלל הקהילה של הוראת הפיזיקה למאגרי הנתונים הללו ולתהליכי ההוראה באמצעות מסגרות שונות, כגון סמינרים אזוריים דו-שנתיים, כנסים, ומאפיינים ייחודיים, באתר של המורים לפיזיקה. לבקשת הקרן יתקיים כנס בינלאומי בנושא הוראה מבוססת אבחון, עם מומחים מישראל ומחו"ל, שיכלול מצגת של חקרי מקרה וסדנאות מורים המיישמים משימות ומטלות לימוד.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 211