פיתוח ערכות להוראה דיאגנוסטית לשיפור הוראת הכימיה
פיתוח 45 ערכות להוראה דיאגנוסטית לשיפור הוראת הכימיה בהתאמה אישית לכל תלמיד בבית הספר התיכון.
פיתוח 45 ערכות להוראה דיאגנוסטית לשיפור הוראת הכימיה בהתאמה אישית לכל תלמיד בבית הספר התיכון.
בדומה ללימודי המתמטיקה והפיזיקה, גם בלימודי הכימיה בבתי הספר התיכוניים בישראל נרשמה בעשור האחרון ירידה במספר הבוגרים, אף כי ירידה מתונה יותר, בשיעור של כ-10% – מתוך 6,976 תלמידי חמש יחידות בכימיה ב-2007, ל- 6,243 בוגרים ב-2012. לתלמידי הכימיה מאפיינים ייחודיים – למעלה מ- 65% מהם הן בנות, מחציתם ערבים, ורק קומץ מהתלמידים הם יהודים דתיים. כיתת כימיה טיפוסית מתאפיינת בשונות רבה, שכן רבים מהתלמידים מגיעים מכיתות המתמטיקה ברמת שלוש וארבע יחידות לימוד.משנת 2012 ואילך, חלה עלייה של 30% במספר הבוגרים בכימיה בחמש יחידות, וב-2016 הסתכם מספרם ב-8,160. עלייה זו חלה כתוצאה מהכשרת מורים חדשים, פתיחת מגמות לכימיה בבתי ספר, ומדיניות המעודדת תלמידים לגשת לבחינות הבגרות ברמה של חמש יחידות במדעים. המשימה כיום היא להמשיך ולהרחיב את עתודת התלמידים שיגיעו למגמות המדעים, ולסייע למורים לעזור לתלמידים להתגבר על הקושי ולהתמיד ברמת הלימוד המוגברת.
כדי להתמודד עם האתגר, מציע מכון ויצמן לפתח 45 ערכות להוראה מותאמת אישית, כולל משימות דיאגנוסטיות וחוברות הדרכה למורים, שבהן יוסבר כיצד להגיב להערכה המתקבלת מהמשימות הדיאגנוסטיות ביחס להבנת התלמיד, וכיצד להתמודד עם מגוון התגובות והאינטראקציות שהן יעוררו. ערכות ההוראה יכסו את כל תכנית הלימודים בכימיה לכיתות י' עד י"ב, ויסתמכו על דגם המשמש בחינוך המיוחד שנקרא "תגובתיות להתערבות", ובו התלמיד מתקדם לשלב הבא בהתבסס על תגובתו לשלב הקודם.
ערכות ההוראה יפותחו, ייבדקו בהפעלה ניסיונית, יותאמו, ויופצו בכתות בשיתוף עם תכנית של קהילות לומדות של מורי כימיה. תכנית קהילות המקצוע הלומדות הושקה ב-2015, וכיום פועלות במסגרתה שבע קהילות שבהן משתתפים 120 מורים, הנפגשים בקביעות ודנים בלמידה ובקשיים של התלמידים. תכנית הקהילות הלומדות של מורי כימיה מנוהלת על ידי מכון ויצמן, בתמיכת קרן טראמפ, וכבר עוסקת בפיתוח משימות דיאגנוסטיות. ערכות ההוראה יתבססו על משימות אלה ויוסיפו להן פרוטוקולים של "טיפול", שיאפשרו למורים להתאים את דרכי ההוראה לכל תלמיד באופן אישי, לאור ממצאי האבחון של כל אחד מהם.
בשנה הראשונה להפעלת התכנית צוות הפיתוח יתאים את המודל הפדגוגי של תגובתיות להתערבות לצורך התאמה אישית של הוראת הכימיה, תוך כדי פיתוח ערכות ההוראה הדיאגנוסטית יחד עם קהילות המורים. לכל אורך התכנית, המורים החברים בקהילות הלומדות יתנסו בשימוש בערכות בכיתותיהם, כדי לספק משוב ולשפר אותן. הם מתכננים ליצור 45 ערכות הוראה על פני שלוש שנים, בעברית ובערבית. חלק מהחומר לתלמידים ולמורים הערבים יפותח במיוחד עבורם, שכן חלק ניכר מקהילות המורים המשתתפות בתכנית מתקיימות בבתי ספר ערביים.
לפחות 70 מורים ירכשו ניסיון מעמיק בשימוש בערכות, תוך שימוש בשתיים מהן או יותר בכיתותיהם ויתנו על כך משוב, ובתוך כך הם יודרכו כיצד להשתמש בערכות על ידי צוות של מלווים פדגוגיים ממכון ויצמן. בנוסף, 200 מורי כימיה ייחשפו לגישה של הוראה מותאמת אישית ולערכות ההוראה עצמן.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 246