תיעוד והערכה לפרויקטים שבהם תלמידים מפתחים פתרונות מבוססי מדע לבעיות חברתיות
תיעוד והערכה של תיק מענקי הקרן לפרויקטים אינטגרטיביים שבהם תלמידים מפתחים פתרונות מבוססי מדע לבעיות חברתיות
תיעוד והערכה של תיק מענקי הקרן לפרויקטים אינטגרטיביים שבהם תלמידים מפתחים פתרונות מבוססי מדע לבעיות חברתיות
הציפייה המקובלת מבוגרי מערכות חינוך היא שיהיו מסוגלים ליישם בהקשרים של העולם האמתי את הידע והמיומנויות שרכשו בבית הספר. במאה ה-21, כשהעולם הוא רב-תרבותי, עתיר טכנולוגיה, ומשתנה במהירות, ציפייה זו עומדת למבחן. לכן, התקנים הבין-לאומיים בתחום החינוך כוללים כיום מיומנויות של העברה ותקשורת, כגון מידול, הנמקה מתמטית, פרזנטציה ועבודת צוות. מיומנויות אלה הן בליבת המסגרת המושגית של מבחני פיז"ה, אף כי לא את כולן ניתן בקלות ללמד בכיתות או לבחון במבחנים סטנדרטיים.
כדי להתמודד עם הפער, בחודשים האחרונים יזמה הקרן תיק מענקים הכולל מספר תכניות בהיקף קטן ליישום ניסיוני. הרעיון הוא לרתום תלמידים בכיתות מצוינות בחטיבות ביניים לפרויקטים אינטגרטיביים המשלבים את כל המיומנויות האמורות וליישמן במאמץ משותף לפיתוח פתרון של בעיה חברתית בעולם האמתי. ההתמקדות בסוגיות חברתיות וסביבתיות, נועדה להביא את התלמידים לא רק לידי כך שיישמו מיומנויות אלה אלא גם שיבינו כיצד, בעזרת מתמטיקה ומדע, ניתן להוסיף ערך אמתי לשיפור חייהם של אנשים וקהילות, ולתרום לכך שהעולם יהיה טוב יותר.
מועצת המנהלים אישרה ארבע תכניות כאלה שיופעלו בכל הארץ, החל משנת הלימודים החדשה. הן יופעלו במקביל ב-80 כיתות מצוינות בחטיבות ביניים במהלך שיעורי פיזיקה או מדעי המחשב, בהיקף של 30 שעות שבועיות לפחות. המורים ישתתפו במסגרות של התפתחות מקצועית וילוּוּ בחונכים, ובסיום כל תכנית, התלמידים יציגו את הפתרונות שהם פיתחו. כל תכנית תפעל בדרך משלה; אחת תתאים טכנולוגיות קיימות לפתרון בעיות ספציפיות, אחרת תתמודד עם אתגרים ספציפיים של העדה הדרוזית, וכו'.
מדובר בבדיקה ניסיונית המיועדת לחקור האם וכיצד פרויקטים מסוג זה הם בני ביצוע, בעלי ערך, ובני קיימה. כדי לאפשר מעקב אחר ההתקדמות ולבצע שינויים במהלך הביצוע, פנינו לדלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר וחברה במועצה הבין-לאומית המייעצת לקרן. היא הכינה בעבר חקר מקרה שעסק בקשרים בין הקרן והממשלה. לאחר שעיינה בתיק הפרויקטים, ובדיון עם צוות הקרן, שטאובר מציעה תהליך תיעוד שיעקוב אחר הביצוע של ארבע התכניות, ויענה על השאלות הבאות:
תהליך התיעוד יתקיים במהלך שנת הלימודים הנפתחת, ויכלול ראיונות מובְנים וקבוצות מיקוד בהשתתפות מנהלי בתי ספר, מורים, הורים, תלמידים, בעלי תפקידים במשרד החינוך, וצוותי התכניות ומנהליהן. ניתוח מיומנויות פיז"ה רוזה לייקין, מומחית בכירה מאוניברסיטת חיפה. יש לקרן תכניות נוספות בצנרת, ואפשר שנרצה לשקול האם וכיצד לכלול אותן בתהליך התיעוד וההערכה בשלב מאוחר יותר.
דו"ח מסכם שיוגש עד אוגוסט 2024, יופץ בקרב הקהילה המקצועית וייכלל בין חומרי הרקע שישמשו לקראת כנס המועצה הבין-לאומית המייעצת לקרן, (המתקיים אחת לשנתיים) שיתקיים בסוף 2024.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 534