תוכנית חומש משותפת להבאת ישראל ל-15 המדינות המצטיינות ביותר במבחנים הבינלאומיים במתמטיקה
שותפות רב-מגזרית להובלת ישראל לטופ 15 במתמטיקה בינלאומית
שותפות רב-מגזרית להובלת ישראל לטופ 15 במתמטיקה בינלאומית
בעקבות תוצאות המבחנים הבינלאומיים פיז"ה ו-TIMSS לשנת 2023, הכריז משרד החינוך על תוכנית חומש שמטרתה להתאים את תוכניות הלימודים בישראל לסטנדרטים הבינלאומיים. הכוונה היא לשדרג את החינוך המתמטי והמדעי בהתאם להתקדמות הטכנולוגית בעולם ולמצב את ישראל בין 15 המדינות המובילות בסטנדרטים הבינלאומיים.
משרד החינוך פנה לקרן וביקש להיעזר במומחיות, הניסיון והתכנים החינוכיים שהיא סייעה לפתח. בשלב זה נערך המשרד לשינוי המבנה הארגוני, כך שהוראת המתמטיקה, המדעים, מדעי המחשב והבינה המלאכותית, יהיו תחת מסגרת מקצועית אחידה, המשקפת את האופי הבין-תחומי של המדע והטכנולוגיה בעידן זה.
בעקבות שינוי ארגוני זה, בכוונת המשרד לבנות תוכנית יישום רב-שנתית משותפת, המתמקדת במרכיבי המפתח הבאים:
בכוונת המשרד לפתח תוכנית זו בשיתוף עם הקרן ומשרדי ממשלה, חברות היי-טק, מחוזות, רשתות בתי ספר, רשויות מקומיות, ארגוני חינוך, מוסדות אקדמיים ואנשי הוראה. כדי לקדם תהליך זה, פנה משרד החינוך לארגון מעוז, המתמחה בשותפויות בין-מגזריות ליוזמות חברתיות וחינוכיות מורכבות, ושותף אסטרטגי הן של הקרן והן של משרד החינוך.
אנשי מעוז הציעו להקים קבוצת עבודה משותפת לפיתוח תוכנית היישום שתתכנס במשך שישה חודשים. קבוצה זו תשתתף בחמישה סמינרי למידה עם בעלי עניין מרכזיים בחינוך. הסמינרים יתמקדו בהבנת המסגרות המושגיות של פיז"ה ו-TIMSS, כמו גם בתוכניות "מיומנויות עתיד בעידן הבינה המלאכותית" המועברות על ידי מומחים מה-OECD, IEA והרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך.
בנוסף, יתקיימו שבע סדנאות בהן ילמדו לעומק את תוכנית 'מאור' המבוססת על פיז"ה ותוכניות דומות אחרות, ינתחו את תוכניות הלימודים ובחינות הבגרות הקיימות בישראל במתמטיקה ובמדעים, ויזהו את הצעדים הנדרשים להתאמתם לסטנדרטים הבינלאומיים. כמו כן, יתקיימו התייעצויות עם מומחים בתחום הבינה המלאכותית ולמידת מכונה, כולל חלוצים בתחום המובילים תוכניות חדשניות, כדי לקבוע את התכנים והמיומנויות הנדרשים בתחום זה.
הציפייה היא כי עם סיום המפגשים, תהיה תוכנית יישום לרפורמה מקיפה בתוכניות הלימודים במתמטיקה ומדעים בחטיבות הביניים והתיכונים כדי ליישר קו עם הסטנדרטים הבינלאומיים. התוכנית תתייחס לחומרי לימוד, הוראה, פיתוח מקצועי והערכה, ותכלול יעדים ברורים, פעולות, אבני דרך ותוצאות מדידות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 617