קולקטיב אימפקט להגדלת מספר כיתות המצוינות בחטיבות הביניים
יוזמת קולקטיב אימפקט להגדלת מספר כיתות המצוינות בחטיבות הביניים ולהעלאת מספר התלמידים הניגשים ל-"בגרות הייטק"
יוזמת קולקטיב אימפקט להגדלת מספר כיתות המצוינות בחטיבות הביניים ולהעלאת מספר התלמידים הניגשים ל-"בגרות הייטק"
הוועדה הציבורית להגדלת ההון האנושי בהייטק, שבראשה עמד דדי פרלמוטר, המליצה על סמך מחקר שנערך במכון אהרן, להרחיב באופן ניכר ולגוון את אוכלוסיית התלמידים הלומדים בכיתות המצוינות בחטיבות הביניים, ואת בוגרי התיכונים הניגשים ל-"בגרות הייטק" (שילוב של חמש יחידות במתמטיקה, 5 באנגלית ו-5 בפיזיקה ו/או במדעי המחשב). המלצה זו מבוססת על ההבנה שכיתות מצוינות ומסלול "בגרות הייטק" הם המנופים העיקריים להשגת היעד הלאומי של הגברת שיעור המועסקים בתעשיית ההייטק הישראלית ל-15% עד 2026.
הממשלה אימצה את ההמלצות ובהתאם לכך הכינה תכנית חומש, וזו כלולה בתקציב המדינה המצוי כעת בשלבי חקיקה בכנסת. התכנית מתוקצבת ב-150 עד 170 מיליון ש"ח לשנה על פני חמש השנים הבאות, במטרה להגדיל בהדרגה את מספר כיתות המצוינות הקיימות היום ב-260 בתי ספר ל-540 בתי ספר. בבחירת בתי הספר החדשים יושם דגש על תלמידים מרקע סוציואקונומי נמוך בפריפריה החברתית, על החברה הערבית, ועל כיתות שבהן לפחות 50% מהתלמידים הן בנות.
בהחלטת הממשלה הובעה הכוונה לפנות אל המגזר השלישי ואל המגזר העסקי כדי שיחברו אל הממשלה בביצוע התכנית בשיטה של "קולקטיב אימפקט". לשם כך, משרדי האוצר והחינוך ביקשו להתייעץ ולפעול בשיתוף עם הקרן ועם יזמת TOP15 שהוקמה ב-2018 על ידי 'שיתופים' – ארגון המתמחה בהנעת שינויים על ידי שיתוף פעולה בין-מגזרי. בעבר הוביל הארגון את יזמת 5פי2 לקידום היעד של חמש יחידות מתמטיקה בבתי הספר התיכוניים.
לכן, אנשי שיתופים מציעים להרחיב את יזמת TOP15, שהתמקדה עד כה במתמטיקה יישומית בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים (מחקר פיז"ה), ולכלול בה שותפות רחבה יותר, שתתמקד בכיתות המצוינות ובמגמות המגישות ל"בגרות הייטק". הצעתם כוללת:
א. הקמת מהלך שיתופי בין-מגזרי לקידום יעדי התכנית. למהלך יוזמנו שותפים חדשים המייצגים ארגונים רלוונטיים. לצורך כך, יעודכן הרכב ועדת ההיגוי, תגובש תכנית עבודה לפגישות, לסדנאות, לימי עיון ולחשיפה באמצעי התקשורת.
ב. קיום קבוצות עבודה לקידום היעדים ולתיאום יישומה של התכנית הלאומית, כולל כאלה שתתמקדנה בצרכים הספציפיים במחוזות הצפון והדרום, של תלמידות בכלל ישראל ושל תלמידים ערבים. וכן, קבוצת עבודה שתתמקד בשימוש באמצעים דיגיטליים לצורך למידה וחונכות, כדי לשפר את איכות הלמידה ולהתגבר על המחסור במורים.
ג. הקמת מעטפת תמיכה לכיתות המצוינות על ידי חברות הייטק, בשיתוף עם האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI). התכנון הוא שכל אחת מכ-50 חברות תתנדב "לאמץ" 10 בתי ספר, תארגן מפגשים, הרצאות וביקורים של תלמידים, מורים, מנהלי בתי ספר והורים, ותבנה תכנית מנטורינג כדי לחשוף את התלמידים והתלמידות לדמויות מעוררות השראה ולהציג בפניהם תמונת עתיד ברורה יותר.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 509
** עדכון: בפועל, לאחר שכבר הוכנה תכנית עבודה מפורטת לפגישות וסדנאות, הוקמו קבוצות עבודה ונוצרה קואליציה של עסקים וחברות הייטק, הוחלט בשיתופים שעקב הנסיבות (מלחמת חרבות ברזל) שהובילו לשינוי סדרי עדיפויות בארגון, הם יפרשו מהובלת המהלך. לכן המלצנו לסגור את המענק.
הוועדה הציבורית להגדלת ההון האנושי בהייטק המליצה להרחיב באופן ניכר ולגוון את אוכלוסיית התלמידים הלומדים בכיתות המצוינות בחטיבות הביניים, ואת בוגרי התיכונים הניגשים ל-"בגרות הייטק"
בהחלטת הממשלה הובעה הכוונה לפנות אל המגזר השלישי ואל המגזר העסקי כדי שיחברו אל הממשלה בביצוע התכנית בשיטה של "קולקטיב אימפקט". לשם כך, משרדי האוצר והחינוך ביקשו להתייעץ ולפעול בשיתוף עם הקרן ועם יזמת TOP15
לכן, אנשי שיתופים מציעים להרחיב את יזמת TOP15, ולכלול בה שותפות רחבה יותר, שתתמקד בכיתות המצוינות ובמגמות המגישות ל"בגרות הייטק".
הצעתם כוללת הקמת מהלך שיתופי בין-מגזרי לקידום יעדי התכנית, קיום קבוצות עבודה לתיאום יישומה של התכנית הלאומית, והקמת מעטפת תמיכה לכיתות המצוינות על ידי חברות הייטק