פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע בכיתות מצוינות ב-75 חטיבות ביניים
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע לפיתוח מיומנויות תקשורת תוך התמודדות עם סוגיות חברתיות בכיתות מצוינות ב-75 חטיבות ביניים
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע לפיתוח מיומנויות תקשורת תוך התמודדות עם סוגיות חברתיות בכיתות מצוינות ב-75 חטיבות ביניים
הממשלה נערכת להרחבה משמעותית של כיתות מצוינות בארץ, בייחוד בחטיבות ביניים שבהן לומדים תלמידים מרקע כלכלי נמוך. כיתות המצוינות מיועדות לתלמידים בעלי מוטיבציה ויכולת גבוהה מהממוצע, ונושאי הלימוד הם חשיבה מתמטית מסדר גבוה, כתיבת קוד, ומושגים בפיזיקה. בוגרי כיתות המצוינות הללו מגיעים לתיכון עם הכנה טובה, ולכן יש להם נטייה גבוהה יותר לבחור במגמות של חמש יחידות במתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב. לימודי חמש יחידות במגמות האמורות ידועים ככלי ניבוי חזק לשירות ביחידות הטכנולוגיות המובחרות בצה"ל, לקבלה למחלקות ההנדסה באוניברסיטאות ולקריירה בעולמות המדע וההייטק.
תהליך הלמידה בכיתות המצוינות שם דגש על רכישת ידע והתנסות בחשיבה מתמטית מסדר גבוה. אולם, אין יישום של מיומנויות תקשורת במצבים הלקוחים מהחיים האמתיים. מיומנויות אלה, החיוניות ביותר בעידן הדיגיטלי, כוללות בין היתר את היכולת להעביר ולתכלל מידע באופן יצירתי, לנתח, להציג ולדון בנתונים ולשתף פעולה באופן מקצועי. מיומנויות כאלה מוצגות במסגרות המושגיות של ה-OECD לתחום החינוך, אך במבחן פיז"ה הן נבחנות רק באופן חלקי. בישראל, התלמידים לעתים מפתחים מיומנויות אלה בחוגי העשרה המתקיימים אחרי שעות הלימודים או בתנועות נוער, אך אלה הם תלמידים המגיעים בדרך כלל ממשפחות בעלות רקע כלכלי חזק, המתגוררות ברובן במרכזים העירוניים של ישראל.
מפת הדרכים של קרן טראמפ לשנים הבאות משנה כיוון ועוברת לחיפוש אחר שיטות להטמעת המיומנויות האמורות. כצעד ראשון, פנינו למספר ארגונים הפועלים שלא למטרות רווח, ומתמחים בטיפוח למידת יזמות מבוססת פרויקטים במסגרת החינוך הבלתי פורמלי, והצגנו בפניהם את תכנית הלימודים של כיתות המצוינות. הציפייה היא כי בשיתוף עם משרד החינוך, פעילויות חינוכיות יותאמו לרמת הידע וההתעניינות של תלמידי כיתות המצוינות. הרעיון הוא שתלמידים יישמו את הידע שלהם במתמטיקה, בפיזיקה, ובמדעי המחשב כדי ליצור פרויקטים שיתופיים שיתנו מענה לצרכים מעשיים של הקהילה המקומית בתחומי רווחה, חינוך וסביבה.
במסגרת בדיקה ראשונית זו, פנינו לתעשיידע, זרוע של התאחדות התעשיינים בישראל, הפועלת ללא מטרות רווח בשדה החינוך, שהוקמה לפני 26 שנים. תעשיידע מפעילה תכניות עבור בתי ספר בשיתוף עם התעשייה, הממשלה, ורשויות מקומיות. בשנים האחרונות הם הצטרפו למאמצים שלנו להטמיע מיומנויות של מתמטיקה יישומית בחטיבות הביניים. בעזרת מענק מהקרן, התכנית 'פרקטימטיקה' הגיעה ל-27 בתי ספר ברחבי הארץ. כעת, במענה לפנייתנו, הם פנו למשרד החינוך ויחד הם מציעים לקיים תכנית ניסיונית ב-75 בתי ספר. בתכנית זו, תלמידי כיתות המצוינות בשכבת ט' יישמו את הרמה הגבוהה של הידע והמיומנויות שלהם במתמטיקה, במדעים, ובטכנולוגיה, כדי לפתור בעיות של הקהילה המקומית שבה הם חיים.
התכנית מסתמכת על נכונותו של משרד החינוך להוסיף שתי שעות שבועיות לכל כיתה בשכבת כיתות ט'. בתחילה, התלמידים ייחשפו לצרכים של הקהילה הסובבת אותם על ידי פגישות עם ארגונים מקומיים של החברה האזרחית הפעילים בתחומי הרווחה, הבריאות, התחבורה וכו'. לאחר מכן הם יתחלקו לקבוצות של 8-5 תלמידים לפי תחומי העניין שלהם, יחד הם ינתחו בעיה אמתית ויציעו פתרון שיתבסס על מדע וטכנולוגיה. הפתרון יכול להיות בדרך של בניית אב טיפוס, פיתוח אפליקציות או המלצות מעשיות לצעדי ייעול.
בשלב הסופי, כל בית ספר יקיים אירוע סיום שבו ועדה של שופטים תבחר את הקבוצה המובילה וזו תייצג את בית הספר באירוע ארצי של חצי גמר. שלושים קבוצות ייבחרו להשתתף בגמר ומתוכן ייבחרו שלוש קבוצות שיזכו בפרסים. את התכנית יובילו המורים למדעים, בתמיכתו של אליק פלטניק מהאוניברסיטה העברית, מומחה לחינוך מתמטי בדגש על מתמטיקה יישומית, שיכין מאגר מידע של דוגמאות וחומרי הוראה. מדריכים מטעם תעשיידע ו-300 מתנדבים מחברות הייטק ישמשו חונכים למורים ולתלמידים, ויעניקו להם תמיכה מקוונת לכל אורך שנת הלימודים. התכנית תתקיים על פני שלוש שנים, בהשתתפות 25 מורים בתחילתה, ובהדרגה ישתתפו בה בסך הכול 75 מורים.
כעת פנינו לתעשיידע, שמציעים לקיים תכנית ניסיונית ב-75 בתי ספר, בה תלמידי כיתות המצוינות בשכבת ט' יישמו את הרמה הגבוהה של הידע והמיומנויות שלהם במתמטיקה, במדעים, ובטכנולוגיה, כדי לפתור בעיות של הקהילה המקומית שבה הם חיים.