כיצד לשלב חשיבה חישובית ובינה מלאכותית בתכניות הלימודים במתמטיקה ובמדעי המחשב – קבוצת למידה, דו"ח וכנס
קבוצת למידה, דו"ח וכנס בנושא: כיצד לשלב חשיבה חישובית ובינה מלאכותית בתכניות הלימודים במתמטיקה ובמדעי המחשב בבתי הספר העל-יסודיים בישראל
קבוצת למידה, דו"ח וכנס בנושא: כיצד לשלב חשיבה חישובית ובינה מלאכותית בתכניות הלימודים במתמטיקה ובמדעי המחשב בבתי הספר העל-יסודיים בישראל
תפקידם הגובר של מחשבים, קודים, אלגוריתמים ובינה מלאכותית מתפשט בעולם וכבר נכלל במסגרת המושגית של מבחן פיז"ה במתמטיקה. ב-2022 המסגרת המושגית החלה לכלול מיומנויות של חשיבה חישובית המשולבות במודל של פתרון בעיות מתמטיות. מיומנויות אלה כוללות זיהוי דפוסים חוזרים ופירוק בעיה למרכיבים, שימוש באלגוריתמים לניתוח ולפתרון בעיות, וכן כיצד ניתן ללמד מחשב להשתמש בניתוחים סטטיסטיים ולבצע תחזיות. הכללת מיומנויות אלה במסגרת המושגית של מבחן פיז"ה, היא איתות של ה-OECD למערכות החינוך, שעליהן להתחיל לחשוב באופן שיטתי יותר על דרכים לשילובן של מיומנויות אלה בתכניות הלימודים.
כדי לעורר חשיבה מסוג זה בישראל, פנינו אל היוזמה-מרכז לידע ולמחקר בחינוך של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, אשר ידועה בהצלחתה ובניסיונה הרב בכינוס הקהילה המקצועית של מתווי מדיניות, חוקרים, ואנשי מקצוע סביב ידע עיוני ומעשי המבוסס על מדע ומחקר. היוזמה מציעה להקים קבוצת ליבה של חמישה מומחים שיתמקדו בחשיבה חישובית ובינה מלאכותית.
במשך תשעה חודשים הקבוצה תוביל תהליך למידה שבמהלכו יתקיימו ארבעה מפגשים. למפגשים אלה יוזמנו מומחים מהארץ ומהעולם, כולל אנשי ונשות אקדמיה, נציגי ממשלה, חינוך, בעלי מומחיות בחשיבה חישובית ובינה מלאכותית, במתמטיקה ובמסגרת המושגית של מבחן פיז"ה במתמטיקה. הם יתמקדו במתן מענה לשאלות הבאות:
הקבוצה שהיוזמה תקים, תכין טיוטת דו"ח שתכלול ניתוח והמלצות שיידונו בכנס, המתוכנן להתקיים במרס 2024, שבו ייקחו חלק 100 משתתפים. הדו"ח הסופי יפורסם עד ספטמבר 2024, ויופץ בקרב הקהילה המקצועית.