כנס בשאלה כיצד לשמור את היתרון של ישראל כאומת הסטרטאפ
כנס חינוך בין-לאומי לדיון בשאלה כיצד לשמר את היתרון היחסי של ישראל כ-"אומת הסטרטאפ".
כנס חינוך בין-לאומי לדיון בשאלה כיצד לשמר את היתרון היחסי של ישראל כ-"אומת הסטרטאפ".
כישרון אנושי הוא המשאב החשוב ביותר של ישראל. אנו מתגאים במדענים וביזמים שלנו, שהצליחו לבנות, ועדיין בונים, מדינת סטארט-אפ קטנה וכלכלה משגשגת באזור קשה ביותר וכנגד כל הסיכויים. כמדינה הנתונה לאיום ביטחוני תמידי ונדרשת לצורכי ביטחון תובעניים, השקעה מתמדת בחינוך, במחקר ובפיתוח מהווה הישג ראוי לציון. עם זאת, בעשרים השנים האחרונות יש לנו סיבה לדאגה בשל הביצועים הנמוכים של מערכת החינוך מגילאי הגן עד י"ב, והפערים המתרחבים בחינוך בין האוכלוסיות השונות בחברה הישראלית.
בעיה זו, המתהווה לנגד עינינו, מדאיגה את הציבור, החושש כי מדינת הסטארט-אפ שלנו נתונה כיום בסכנה. דוחות מתריעים כי החינוך בישראל חייב לשנות כיוון כדי למנוע טלטלה במשק שעלולה לערער את חוסנה של חברה, שכבר כיום שסועה ומפוצלת. מתווי מדיניות, חוקרים ופרשנים מציבים שאלות כגון: כיצד ניתן להזרים דם חדש לעתודת הכישרונות ההולכת ומתכלה של ישראל? כיצד ניתן לטפח את תרבות החדשנות והיזמות האופיינית לישראל? מה עלינו לעשות כדי להרחיב את מעגל המצוינות אל הפריפריה החברתית והגיאוגרפית? וכיצד על מערכת החינוך להתארגן מחדש בהתאם?
מיום הקמתה ב-2011 קרן טראמפ שוקדת על הטיפול בבעיה זו. אנו מתרכזים ברכיב עיקרי אחד של עתודת הכישרונות והוא ההוראה והלמידה של מתמטיקה ומדעים ברמה מתקדמת בבתי הספר העל-יסודיים. ארגונים אחרים מתמודדים עם הבעיה בדרכים אחרות, מיַנקות ועד להצטרפות למעגל העבודה, כולל: חינוך בגיל הרך, מסגרות תמיכה להורים, מיומנויות בסיסיות, ציוד למעבדות, תכניות העשרה, סדנאות לטיפוח מוטיבציה, פיתוח מיומנויות של פרזנטציה ועבודת צוות, תחרויות ואתגרים, תכניות הכנה ללימודים באוניברסיטה, והכנה לשוק העבודה.
במסגרת מאמץ כולל זה, קרן לאוטמן (באמצעות שותפתה, עמותת תפנית בחינוך) פנתה אלינו בבקשה כי נחבור אליה בהכנת כנס חינוך בין-לאומי, שבו נושא נרחב זה ייחקר לעומק, כדי לעודד תיאום ושיתוף פעולה בין הגורמים השונים. כותרת הכנס תהיה: "מדינת סטארט-אפ בסכנה" והוא יעסוק בשאלה: "כיצד ניתן לשמר ולהרחיב את הידע, הכישורים, ותכונות האופי של ההון האנושי של מדינת ישראל, כדי להבטיח שישראל תוכל להתחרות בהצלחה ובשגשוג בעולם גלובלי?"
התכנית היא להיוועץ ב-GELP (ארגון בין-לאומי המאגד אנשי חינוך מובילים), המתמחה בארגון כנסים מסוג זה, ומאחוריו רשת של אנשי מקצוע מכל העולם ופרספקטיבה גלובלית. לקראת הכנס, המארגנים יאספו נתונים ויכינו חומר רקע, ואלה יופצו בקרב משתתפי הכנס והציבור הרחב. הכנס, שיימשך 3 ימים, יתקיים בישראל בחודש מרס 2019, בהשתתפות כ-100 מוזמנים כולל 50 אורחים מחו"ל, וישודר באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות. לאחר הכנס, יחובר ויפורסם נייר מדיניות שיכלול תובנות והמלצות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 305