הכשרת מלווים פדגוגיים לשימוש בסרטי וידיאו
הכשרה של 500 מלווים פדגוגים לשימוש בסרטי וידאו שצולמו בכיתה לצרכי הדרכה של לפיזיקה ומתמטיקה ברמה של חמש יחידות
הכשרה של 500 מלווים פדגוגים לשימוש בסרטי וידאו שצולמו בכיתה לצרכי הדרכה של לפיזיקה ומתמטיקה ברמה של חמש יחידות
יכולתם של מורים להתמקד בתהליכי הלמידה והחשיבה של התלמידים היא אבן יסוד בעשייתה של קרן טראמפ. נוכחנו לדעת שכאשר מורים מתעדים את עשייתם בכיתה ומקבלים משוב מעמיתיהם או ממלווה פדגוגי המוצמד אליהם, הם משפרים את דפוסי עבודתם ומעבירים את מוקד תשומת הלב מ-'העברת החומר' לעבר למידת התלמידים. לכן הקרן מעודדת שימוש בווידאו בכיתות, כדי לאפשר למורים לצפות, להרהר, לנתח, ללבן, ולקבל משוב ביחס לזיקות שבין למידת התלמידים לדפוסי ההוראה שלהם.
ואולם, כדי שסוג זה של למידה מקצועית ייושם בהיקף נרחב, יש להצמיחו בתוך המסגרות הרשמיות של התפתחות מקצועית המתקיימות מטעם בתי-הספר, העיריות ומחוזות משרד החינוך. לשם כך המלווים הפדגוגיים והמדריכים של מורים זקוקים לידע ומיומנות של שליטה בטכניקת הצילום בכיתות. עליהם להכיר את השיטות, ולפתח שגרות עבודה ופרוטוקולים להטמעתה.
על רקע זה, יצאנו ב-2014 בניסוי פיילוט, שבראשו עמדו ד"ר ירון להבי, מורה לפיזיקה בעברו, וכיום חבר בוועדת פרס טראמפ להוראה איכותית, אשר מונה באחרונה לשמש עמית מחקר וראש המרכז הארצי למורי הפיזיקה בישראל, הממוקם במכון ויצמן, ומר עמי ברעם, מומחה להנחיית קבוצות ולשימוש בווידיאו לצורך התפתחות מקצועית. הם פיתחו סדנאות ל-40 מלווים פדגוגיים, המבוססות על צילום וידיאו עצמי של המורים בכיתות. במהלך הסדנאות, המלווה הפדגוגי והמורים ניהלו דיון חשוב בדרכי ההוראה, באופן שבו המורה חילק את הכיתה לקבוצות קטנות, בדרכי התמודדותו עם מגוון היכולות והקשיים של התלמידים, ובאופן שבו הוא קידם חשיבה מתמטית.
ניסוי הפיילוט עורר ביקוש רב לתכנית, הן מצד המורים והן מצד משרד החינוך, המעוניין כעת להרחיב את יישומה בעזרת מכון ויצמן, כדי להעמיק את היכולת המקצועית של התכנית ולהרחיב את היקפה. לשם כך, מכון ויצמן מציע להקים צוות של 12 מלווים פדגוגיים מובילים (8 מומחים להוראת מתמטיקה ו-4 מומחים להוראת פיזיקה), שימשיכו לפתח שיטות וחומרים, ויכשירו 500 מלווים פדגוגיים ומדריכים. יפותחו קורסים ייעודיים למלווים דידקטיים התומכים במורים מתחילים בשנים הראשונות לעבודתם, למורי רב-אמן העומדים בראש קהילות מקצוע של מורים, ולרכזי מקצועות המתמטיקה והמדעים בבתי-ספר.
בקורסים הללו יוכשרו 500 מלווים פדגוגיים שילמדו כיצד להשתמש יחד עם המורים בסרטוני וידאו המצולמים בכתות במטרה לקדם הוראה ממוקדת-תלמיד, וכציד להתאים את ההוראה לסגנונות למידה וחשיבה שונים. בסיום הקורס, המלווים הפדגוגיים יחזרו כל אחד לסביבתו המקצועית ויעבדו עם מורי המתמטיקה והפיזיקה כדי ליישם את הכלים שלמדו בשגרת העבודה של המורים. המלווים הפדגוגיים יקבלו תמיכה מצוות התכנית באופן שוטף, לפחות במשך שנה לאחר תום הקורס.
בנוסף, יוקם אתר אינטרנט ייעודי עבור המלווים הפדגוגיים, ובו יוצגו דוגמאות של הליווי וקטעים משיעורים שצולמו, המציגים רכיבים שונים של השיטה, הן בשיעורי מתמטיקה והן בשיעורי מדעים. מנהלי התכנית מתכוונים לקיים שני כנסים של הקהילה המקצועית, שאליהם יוזמנו גם מומחים בין-לאומיים, ויוצגו בו חקרי מקרה תוך שימוש בשיעורים שצולמו.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 183