קבוצת למידה בין-מגזרית שתעסוק בשוויון מגדרי במסלולי המצוינות בבתי הספר העל יסודיים ובהייטק
קבוצת למידה בין-מגזרית שתמנה 70 משתתפות.ים, ותעסוק בשוויון מגדרי במסלולי המצוינות בבתי הספר העל יסודיים ובהייטק
קבוצת למידה בין-מגזרית שתמנה 70 משתתפות.ים, ותעסוק בשוויון מגדרי במסלולי המצוינות בבתי הספר העל יסודיים ובהייטק
"אומת הסטארט-אפ" הישראלית מורכבת בעיקר מגברים. נשים מאיישות רק 10% ממשרות המנכ"ל בחברות הסטארטאפ, 16% מכלל השותפים בקרנות הון סיכון, 28% ממהנדסי המחקר והפיתוח [R&D], ו-23% מהתפקידים הטכנולוגיים בצה"ל. ההנחה היא שהחינוך עשוי למלא תפקיד מכריע בשינוי מגמה מוטה זו. בעשור האחרון, במסגרת המאמץ להרחיב את מעגל המצוינות בחינוך המתמטי והמדעי, הושם דגש מיוחד על שוויון מגדרי. כתוצאה מכך, 50% מבוגרי התיכונים עם תעודת בגרות של חמש יחידות במתמטיקה הן בנות. ואולם, תוצאה דומה עדיין לא הושגה בקרב בוגרות 5 יחידות בפיזיקה (40%) ומדעי המחשב (34%), וגם לא בחטיבות הביניים (תלמידות מהוות 40% מכלל המצטיינים במבחן פיז"ה במתמטיקה) ובמוסדות להשכלה גבוהה (רק 25% מהמהנדסים הן נשים).
בעקבות בחינת הנתונים, הממשלה מציבה כעת יעדים ספציפיים בנוגע לשוויון מגדרי, וזאת במסגרת מדיניות חדשה המיועדת להעלות את שיעור התלמידות הזכאיות ל'בגרות הייטק' מ-7% ל-15% בתוך חמש שנים. כדי לתמרץ את בתי הספר, המדיניות מעודדת אותם לפתוח כיתות מצוינות חדשות שבהן לפחות 50% תלמידות. סיכויי ההצלחה של תכנית זו יגדלו אם היא תתואם ביעילות בין בעלי עניין בגופים ממשלתיים שונים, רשויות מקומיות, אוניברסיטאות, וחברות הייטק, וכן אם תזכה לרשת תמיכה רחבה יותר של הורים, מורים, וארגונים הפועלים בתחום החינוך.
במסגרת מאמצינו לזרז שיתוף פעולה מסוג זה, פנינו לעמותת תפוח שהוקמה על ידי ליאון רקנטי, וכיום יושב הראש שלה הוא יורם יעקובי, לשעבר מנהל מחלקת המחקר והפיתוח של מיקרוסופט ישראל. העמותה מתמחה בפיתוח מיומנויות טכנולוגיות במסגרת של חוגי העשרה לבני נוער. בנוסף, בשנים האחרונות הם חברו אל הממשלה ופעלו כגורם המכנס שיתופי פעולה בין מגזרים שונים בנושא של הכשרת הון אנושי לתעשיית ההייטק. הם הקימו, למשל, קהילת למידה ("Anashim.il") עבור אנשי מקצוע מקרב גופים ממשלתיים, תעשיית ההייטק, וארגונים הפעילים בתחום החינוך. עמותת תפוח היא שותפה של קרן טראמפ, וקיבלה מענק משמעותי לפיתוח פלטפורמה ללמידה עצמית עבור תלמידי חטיבות ביניים.
כעת מציעה העמותה לכנס קבוצה בין-מגזרית לשיתוף פעולה שתתמקד בשאלה, כיצד להגביר את השוויון המגדרי בתעשיית ההייטק. בקבוצה ישתתפו אנשי חינוך, צבא, אוניברסיטאות, וחברות הייטק, וכן מומחים שישתפו פרקטיקות מיטביות ושיטות עבודה אפקטיביות. בקבוצה יהיו 70 חברים שיוזמנו להשתתף בשלוש סדנאות עומק ובהן ילמדו וינסחו יחד המלצות ליישום. מסקנותיהם יסוכמו בנייר עמדה שיופץ בקרב מתווי מדיניות, ויוצג בכנס ייעודי ובאמצעות קמפיין תקשורתי.