פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע להתמודדות עם סוגיות חברתיות בכיתות מצוינות
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע להתמודדות עם סוגיות חברתיות בעשרים כיתות מצוינות בחטיבות ביניים
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע להתמודדות עם סוגיות חברתיות בעשרים כיתות מצוינות בחטיבות ביניים
בישראל, החתירה למצוינות נתפסת לעתים ככלי יעיל להבטחת הצלחה בחיים בלבד. עם זאת, רכישת רמות מצוינות במתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה צופנת בחובה הבטחה גדולה יותר, בעלת ממד נוסף. במאה ה-21, מצוינות בתחומים אלה מתפתחת לכדי מנוף רב עוצמה לפתרון בעיות מרכזיות הניצבות בפני האנושות. בריאות, חקלאות, ביטחון, אנרגיה, ותחבורה –פתרון בעיות בתחומים אלה ואחרים מחייב חדשנות ויצירתיות, התבססות על ידע כמותי מעמיק ומומחיות.
כאשר אנו מחנכים את הדור הצעיר בבית הספר, ממד זה נדחק לעתים מפני שגרת המטלות של פתרון משוואות, עריכת ניסויים וכתיבת אלגוריתמים. תלמידים מבינים בדרך כלל את החשיבות הטמונה במטלות לימודיות אלו עבור הצלחתם בעתיד, אך רק במקרים בודדים המוטיבציה שלהם להצלחה נובעת מראיית התמונה הגדולה. עם זאת, בשנים האחרונות, בעקבות שילוב מיומנויות המבוססות על הסטנדרטים של מחקר פיז"ה בתכנית הלימודים הרשמית, נפתחות אפשרויות רבות יותר להכיר ביכולת ליישום ידע ככלי לפתרון בעיות בעולם האמתי. אולם חשיפה זו עודנה במידה רבה נקודתית ו"על הנייר" בלבד.
כדי לבדוק כיצד ניתן לשלב בשגרת הלימודים את הצרכים של העולם שמחוץ לכיתה פנינו למספר ארגונים הפועלים ללא מטרות רווח, המתמחים בחינוך ליזמות בשיטות של התנסות מעשית. אחד מהם הוא יוניסטרים, עמותה שהוקמה ב-2001 על ידי יזם ההייטק הישראלי, רוני צארום. יוניסטרים מפעילה תכניות העשרה לבני נוער שבהן הם לומדים כיצד יוזמים ומתכננים מוצר, כותבים תכניות עסקיות ומקימים חברות סטארט אפ. הפעילות מיועדת לתלמידים מהפריפריה החברתית, ובמסגרתה הם מקבלים ליווי שוטף על ידי יזמים מנוסים הפועלים בהתנדבות.
צוות יוניסטרים מציע לקיים תכנית בשיתוף עם 'נחשון' – מיזם התנדבותי של יחידת תלפיות בצה"ל והטכניון, המפעיל 54 כיתות מצוינות בחטיבות ביניים ברחבי הארץ. התכנית המשותפת תתקיים בעשרים בתי ספר בהם יש כיתות נחשון, בהן לומדים 500 תלמידי כיתות ח' ו-ט'. התכנית תופעל במשך עשרה שבועות, שבהם התלמידים יעבדו ב'צוותי משימה', בדומה לשיטת העבודה הנהוגה בחברות סטארט אפ. הם יפגשו אחת לשבוע לשש שעות של לימודים מרוכזים. יחד הם ינתחו בעיה חברתית קיימת ויציעו פתרון, בהתבסס על הידע שלהם במתמטיקה, מדע וטכנולוגיה. היעד יהיה לפתח מוצר דֶמוֹ או אבטיפוס שיספק פתרון לאתגר החברתי שאותו הם הגדירו.
מחנכי הכיתות ישתתפו ב-15 שעות הכנה ו-15 שעות חונכות בהנחיית צוות יוניסטרים. בנוסף, המורים לפיזיקה ולמתמטיקה שידריכו את התלמידים ילוו על ידי יועץ מתמטי. יוניסטרים תגייס גם חונכים מקצועיים מההייטק, שיגיעו לבתי הספר ויסייעו לתלמידים בתהליך. כמו כן, התלמידים יבקרו בחברות הייטק כדי להכיר ולהתחבר לעולם ההייטק, ולקבל ייעוץ ומשוב. בסיום התהליך, הצוותים יציגו את הפתרון שפיתחו באירוע מיוחד שיתנהל במתכונת של תחרות. את התכנית תלווה ועדת היגוי שתורכב ממורים, חונכים ומומחים.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 506
בשנים האחרונות, בעקבות שילוב מיומנויות המבוססות על הסטנדרטים של מחקר פיז"ה בתכנית הלימודים הרשמית, נפתחות אפשרויות רבות יותר להיווכח ביכולת ליישום ידע ככלי לפתרון בעיות בעולם האמתי.
היעד יהיה לפתח מוצר דֶמוֹ או אבטיפוס שיספק פתרון לאתגר החברתי שאותו התלמידים הגדירו.