מחקר ומאגר נתונים לבגרות הייטק 2012-2024
מיפוי הפוטנציאל לבגרות הייטק בישראל
מיפוי הפוטנציאל לבגרות הייטק בישראל
בשנת 2022 פנתה קרן טראמפ למכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן בבקשה לערוך מחקר עומק אודות עובדים בתעשיית ההייטק הישראלית. המחקר בחן כ-400,000 עובדי הייטק, תוך התמקדות במגמות הלימוד שלהם בתיכון ובהשכלתם האקדמית.
ממצאי המחקר העלו כי הקבוצה הגדולה ביותר של עובדי הייטק בישראל למדה בתיכון שילוב ייחודי של מסלולי חמש יחידות, הכולל מתמטיקה, אנגלית, פיזיקה ו/או מדעי המחשב – שילוב זה קיבל את השם "בגרות הייטק". תובנה זו שימשה בסיס להמלצות של ועדה ציבורית ולהחלטת ממשלה שנועדו להגדיל את ההון האנושי בהיי-טק הישראלי.
משרד החינוך נערך בימים אלה ליישום נרחב של החלטת הממשלה. התוכנית הממשלתית מתמקדת בפתיחת כיתות מצוינות בחטיבות הביניים ובהגדלה משמעותית של מספר בוגרי בגרות הייטק ברחבי הארץ תוך מתן דגש מיוחד על תלמידות, אוכלוסיות מוחלשות והחברה הערבית. היעד הוא להגיע תוך שנים ספורות לכ-15% מתלמידי כיתות י"ב המסיימים תיכון עם בגרות הייטק.
כדי לתמוך במאמצים הנרחבים הנדרשים למימוש התוכנית הלאומית, פנתה קרן טראמפ פעם נוספת למכון אהרן לביצוע מחקר עומק מעודכן. מטרת המחקר היא לסייע לתוכנית להתמקד בבתי ספר בעלי פוטנציאל גבוה להגדלת שיעור בוגרי בגרות הייטק.
שאלות המחקר המרכזיות כוללות:
מטרת המחקר היא להגדיר "פוטנציאל בית ספרי" על סמך מספר התלמידים בכל בית ספר שחסר להם מקצוע אחד בלבד ברמת חמש יחידות כדי לזכות בתעודת בגרות הייטק. הוא יבחין בין תלמידים הלומדים פיזיקה לבין תלמידים הלומדים מדעי המחשב תוך מיפוי שאר מקצועות חמש היחידות אותם הם לומדים. בנוסף, המחקר ידגיש את הפערים המגדריים במקצועות אלה.
במהלך ביצוע המחקר יתקיימו פגישות, ראיונות ושולחנות עגולים עם מקבלי החלטות בממשלה, חוקרים מהאקדמיה ואנשי מקצוע בתחום החינוך. תוצרי המחקר יכללו מאגר מידע ברמת בית הספר שיהיה פתוח, נגיש, ונוח לחיפוש, באתר ייעודי. בנוסף, דוח מחקר מקיף יופץ בקרב הקהילה המקצועית.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 612