פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע ב-16 כיתות מצוינות בחברה הדרוזית
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע לפיתוח פתרונות לסוגיות חברתיות, ב-16 כיתות מצוינות בחטיבות ביניים בחברה הדרוזית
פרויקטים מבוססי מתמטיקה ומדע לפיתוח פתרונות לסוגיות חברתיות, ב-16 כיתות מצוינות בחטיבות ביניים בחברה הדרוזית
מטרת העל של המסגרת המושגית של מחקר פיז"ה היא לעודד מערכות חינוך בעולם לטפח קשרים עמוקים בין החומרים הנלמדים בבית הספר ובין העולם האמתי שמחכה לתלמידים בחוץ. כשתלמידים מפתחים פתרונות לבעיות בעולם האמתי, הם בונים ידע רלוונטי ורוכשים כישורים שמכינים אותם טוב יותר לחייהם בעתיד. מרבית הכישורים הללו נרכשים בכיתות על-ידי שיעורים ומשימות, אך את חלקם ניתן לטפח רק בדרך של שיתוף פעולה בביצוע משימות משותפות. בחודשים האחרונים, הקרן החלה בהקמת תיק מענקים ראשוניים שתכליתם לעודד תלמידים ליישם את הידע שרכשו במתמטיקה, מדע וטכנולוגיה כדי להתמודד בצוותא עם צרכים חברתיים הקיימים בקהילה שבה הם חיים.
במסגרת תיק המענקים המתהווה, הכולל מגוון גישות הנבדקות בתכניות פיילוט על בסיס ניסיוני, פנינו לארגון יזמים צעירים ישראל. זהו ארגון ותיק, שנוסד לפני 25 שנים, הפועל עם בני נוער בחינוך הבלתי פורמלי בפרויקטים בתחום היזמות החברתית והעסקית. הארגון מקיים כעת שיתוף פעולה עם אגף החינוך הדרוזי במשרד החינוך, והם מציעים לקיים תכנית משותפת לשני הגופים. בחברה הדרוזית פועלות 19 חטיבות ביניים ב-12 ערים, עיירות וכפרים דרוזיים. כיום, 2,461 תלמידים לומדים בכיתות ט', ומהם 270 (11%) לומדים בתשע כיתות מצוינות. בשנת הלימודים הבאה, במסגרת תכנית ממשלתית, מתוכננת פתיחתן של עשר כיתות מצוינות נוספות.
התכנית המוצעת תפעל ב-16 מכיתות המצוינות, ולכל אחת מהן יוקצו שעתיים תוספתיות בשבוע בכיתות ח'. התלמידים שישתתפו בתכנית יחולקו לקבוצות קטנות, וישוחחו עם תושבים בקהילה המקומית כדי להבין באופן ברור יותר מהם הצרכים שלהם. התלמידים ישוחחו גם עם ספקי שירותים ועם אנשי הרשות המקומית כדי ללמוד על פתרונות, תכניות, ופערים. בהתייעצות עם המורים למתמטיקה, פיזיקה, ומדעי המחשב, ינסו התלמידים לאתר דרכים אפשריות להתמודדות עם צורך חברתי באופן המבוסס על מדע וטכנולוגיה.
במשך השנה, התלמידים ירכשו כישורים יזמיים ועסקיים, כולל ניתוח נתונים, מחקר שוק, ועיצוב המוצר. חונכים מחברות הייטק יסייעו למורים ולתלמידים בתכנון פתרון מעשי המבוסס על ידע טכנולוגי. הציפייה היא, שבסוף השנה כל קבוצה תכין מצגת מפורטת שבה יחשפו את הפתרון שפיתחו ויסבירו כיצד הוא פועל. השיא יהיה כנס שבו הקבוצות שיגיעו לגמר יציגו את הפתרונות שפיתחו בפני צוות שופטים. המורים בכיתות אלה ישתתפו בקורס בהיקף של 30 שעות, שבו הם יוכשרו כיצד להוביל פעילות זו. בהתייעצות עם ועדת המענקים של הקרן, ייתוסף לתכנית יועץ – מומחה לחינוך מתמטי ומדעי, שיסייע בהיבטים אלה.