תחרויות במתמטיקה לתלמידים דוברי ערבית
שתי תחרויות במתמטיקה יישומית עבור 500 התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים ביותר בחטיבות הביניים בחברה הערבית
שתי תחרויות במתמטיקה יישומית עבור 500 התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים ביותר בחטיבות הביניים בחברה הערבית
כל שנתון בישראל מונה כ-140,000 תלמידים, ובהם כ-30,000 תלמידים דוברי ערבית. במבחן פיז"ה 2012 רק 0.5% מהם השיגו את התוצאות ברמות הגבוהות ביותר (6-5), כלומר, כ-150 תלמידים סה"כ. בנוסף, 3% (בערך 900) מהתלמידים דוברי הערבית השיגו תוצאות ברמה הבינונית (4), נתון המשקף את מאגר התלמידים בעלי יכולת פוטנציאלית להתקדם לרמות המצוינות. אלה נתונים מטרידים ביותר לגבי מצב החינוך בישראל, אך מהווים הזדמנות למאמץ ממוקד שעשוי להוביל לשיפור.
כדי להתמודד עם נושא זה, ובהיערכות לקראת מבחן פיז"ה שייערך ב-2025, פנינו למרכז הישראלי למצוינות בחינוך, והם מציעים לקיים תחרות מיוחדת לתלמידים מצטיינים, שתתמקד במיומנויות של מתמטיקה יישומית מרמה 3 עד רמה 6 לפי המסגרת המושגית של פיז"ה. הם מציעים לפתח 50 משימות אתגר לצד עזרי הוראה והסברים מפורטים. התכנית היא לקיים שני מחזורים של התחרות, ולהזמין אליה את 500 התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים ביותר מ-100 בתי ספר ב-30 רשויות מקומיות בחברה הערבית מכל הארץ.
כדי לאתר ולבחור את 500 המשתתפים, אנשי המרכז הישראלי למצוינות בחינוך מתכננים שלב ראשוני עבור 3,000 תלמידי כיתות מצוינות. כל תלמיד יקבל ערכה ממוחשבת ובה שמונה שאלות. מבין הפותרים נכונה, הכוונה היא לבחור 1,000 תלמידים שישתתפו בתהליך למידה בקבוצות קטנות, כל אחד בבית הספר שבו הוא לומד, ובהדרכת מורי המתמטיקה שלהם. כל קבוצה תתמודד עם שאלות ברמת מורכבות עולה ותדון בפתרונות בעזרת מדריך, באופן מקוון. 500 התלמידים שיגיעו לגמר יוזמנו לאירוע סיום חגיגי, שיתקיים בשיתוף עם רשת ערי מצוינות, ובו הם יפגינו את יכולותיהם בפתרון משימות ברמות 6-5.
המרכז הישראלי למצוינות בחינוך יחבר דו"ח הערכה שבו יוצג ניתוח דיאגנוסטי וניתוח הלמידה של התלמידים, ויספק הערכה כוללת של תהליך ההתקדמות אל רמות המצוינות בקרב התלמידים דוברי הערבית לקראת מבחן פיז"ה 2025.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 566