פרקטיקות מיטביות להוראת חשיבה מתמטית מסדר גבוה ויישומיה בחטיבות ביניים
מכללת לוינסקי תכנס קבוצת עבודה לניסוח מסמך מסגרת שיציג פרקטיקות של הוראת חשיבה מתמטית
מכללת לוינסקי תכנס קבוצת עבודה לניסוח מסמך מסגרת שיציג פרקטיקות של הוראת חשיבה מתמטית
תיק המענקים של הקרן מכיל מאגר של תכניות פיתוח, הכשרה ויישום להוראת מתמטיקה בהקשרים של העולם האמיתי. התכנים שונים מאוד מחומרי הלימוד המסורתיים, המדגישים מיומנויות טכניות וחשיבה מופשטת. ואולם, הוראת התכנים החדשים מחייבת גישה שונה לחלוטין מצד המורים. עד היום הם השתמשו בשיטות קונסטרוקטיביסטיות הבונות ידע ומיומנויות בתהליך של צבירה הדרגתית, שכבה על גבי שכבה. לעומת זאת, במידול מתמטי מתקדם, בהנמקה, ובפתרון בעיות מורכבות, התלמידים נדרשים לבחור את דרך הלמידה האישית שלהם ולהסביר את בחירותיהם.
המורים בכיתות המצוינות החדשות עוברים הכשרה שבה הם לומדים כיצד להשתמש בתכנים החדשים בכיתותיהם. לאחר שעברו קורסים ייעודיים, הם מצטרפים לקהילת מורים ללמידה מקצועית, כדי לחלוק את דרכי עבודתם עם עמיתיהם ולשפר את דרכי ההוראה שלהם. בתהליך זה, הידע שלהם עצמם משתנה ומשתדרג, בהתבסס על הניסיון שלהם ועל הניסיון הנצבר תוך כדי עבודתם עם עמיתיהם המורים. ואולם, ניסיון זה הוא עדיין אישי, השיטות והכלים אקראיים, ואין לפי שעה סטנדרטים משותפים הנחוצים לקידום שיטות ההוראה.
כדי להעלות את הרמה ולהתוות סטנדרטים משותפים להוראת התכנים החדשים, פנינו למכללת לוינסקי לחינוך שהיא שותפה ותיקה של הקרן. בעברה קיבלה המכללה מענק לפיתוח מאגר מידע של דרכי הוראה בהתבסס על חכמת המונים של מורים למתמטיקה המלמדים חמש יחידות בבתי ספר תיכוניים. כעת יש צורך לצפות ולנתח את ההוראה של המורים בכיתות המצוינות בחטיבות הביניים, שמשתמשים בחומרי הלימוד החדשים, ולהגדיר את השיטות והטכניקות שהם נוקטים.
מכללת לוינסקי מציעה לכנס קבוצת עבודה שבה ינסו להשיב על השאלות הבאות: כיצד מורים בכיתות המצוינות בחטיבות הביניים מעודדים את תלמידיהם להתמודד באפקטיביות עם חשיבה מתמטית מסדר גבוה ועם יישומיה? מהן דרישות הסף והתנאים הדרושים כדי שהוראה מסוג זה תתקיים? ואילו טכניקות הוראה ספציפיות הן המועילות ביותר?
קבוצת העבודה תמנה 15 מפתחים ומורים שיקיימו 10 מפגשים, כולל סמינר בן יומיים. במפגשים יתנהלו דיונים שיתבססו על 25 תצפיות שהתקיימו בכיתות בהן מורים מיישמים את התכנים החדשים, ועל ראיונות שהתקיימו עם מתווי מדיניות ועם מורים. בנוסף, יתקיימו הרצאות אורח של מרצים מהארץ ומהעולם.
התוצר של קבוצת העבודה יהיה מסמך מסגרת שיציג פרקטיקות עיקריות של הוראת חשיבה מתמטית שימושית מסדר גבוה בחטיבות הביניים. במפגש מיוחד שיתקיים לשם כך יוצג מסמך המסגרת, ועל-פיו ימשיכו הקרן ושותפיה את תהליך הפיתוח. מסמך המסגרת במלואו יהיה זמין לקהילה המקצועית בגרסה מקוונת, ללא עלות.
*הטקסט המוצג לעיל מציג את המענק כפי שאושר על ידי דירקטוריון הקרן / מענק 438