עתידה של ישראל תלוי בשדרת המצוינות שלה, זו שמציבה אותה בחזית המדע והטכנולוגיה ומאפשרת לה לשרוד ולשגשג. כעת ניצבת בפני המצוינות הישראלית הזדמנות טכנולוגית יוצאת דופן. אולם, החשש הוא שכאשר ישראל תרים את רף המצוינות לקראת העידן הטכנולוגי החדש, הפערים הגדולים שבתוכה יתרחבו עוד יותר. חשש זה מתגבר בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
בצל המציאות הזו, קרן טראמפ שואלת את עצמה האם בעשור הקרוב המצוינות תוכל לשמש מנוף לשוויון הזדמנויות וכיצד תוכל הקרן לתת הזדמנות שווה למצוינות, ללא הבדל של רקע חברתי, מגזר, מגדר או מקום מגורים? איך ניתן יהיה לשדרג ולהרחיב את שדרת המצוינות של ישראל מבלי להשאיר אף קבוצה או קהילה מאחור, ולאפשר לכל מי שנכון לאתגר להיות חלק מסיפור ההצלחה הישראלי?
ב"משקפי המצוינות", נראה כי סגירת הפער המגדרי היא אכן אפשרית. אמנם בשנתיים האחרונות הפער המגדרי התרחב, אך ישנה הוכחת היתכנות (בשנת 2022 בין בוגרי חמש היחידות במתמטיקה היה רוב לתלמידות) והפוטנציאל להצלחה עצום. לעומת זאת, הפער החברתי-כלכלי בין מרכז לפריפריה, והפער המגזרי בין יהודים לערבים, כאשר מסתכלים על שיעורי המצוינות, הם פערים גדולים מאוד.